Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Συμβουλές για κόψιμο τσιγάρου

Cigarette butts in ashtrayΠριν από δύο μήνες πήρα την απόφαση να κόψω το τσιγάρο. Μια καθημερινή μακρόχρονη κακή συνήθεια που μου άρεσε και την είχα συνδυάσει με τα πάντα - μέχρι και το χρόνο μετρούσα με το τσιγάρο (πχ.. δεν έλεγα "θα φύγω σε 5 λεπτά" αλλά "θα κάνω ένα τσιγάρο και θα φύγω"). Έχοντας καλή υγεία λόγω γυμναστικής και καλής διατροφής, δεν υπήρχε κάτι που να με πιέζει να κόψω το τσιγάρο. Ε, που και που έβηχα. Στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να το μειώσω αλλά ποτέ δεν κατάφερα να πετύχω το στόχο μου. Αυτό που με ενοχλούσε πιο πολύ ήταν η μπαγιάτικη μυρωδιά του καπνού στα ρούχα, στα μαλλιά και ότι μάλλον μύριζα σα σβημένη γόπα (μπλιαχ) όπως όλοι οι καπνιστές.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγάραΙσχυρό κίνητρο για την προσπάθεια αυτή  ήταν να συμπαρασύρω αγαπημένα πρόσωπα στο να με μιμηθούν. Τι καλύτερο από το να αποτελέσεις παράδειγμα προς μίμηση; Μετά από δυο μήνες, δεν μπορώ να πω ότι δε θα ξανακυλήσω γιατί είναι μικρό το διάστημα της αποτοξίνωσης αλλά ελπίζω να τα καταφέρω. Θα σας πω ορισμένες συμβουλές από τη μικρή εμπειρία των "60 ημερών χωρίς τσιγάρο" μήπως σας βοηθήσω.
  •  Βρείτε για ποιο λόγο θέλετε να κόψετε το τσιγάρο (θέλετε να μην λαχανιάζετε στην ανηφόρα; θέλετε να είστε πρότυπο για το παιδί σας; θέλετε να στηρίξετε κάποιον που πρέπει να το κόψει λόγω υγείας;) Σκεφτείτε έναν ισχυρό λόγο που θα σας αποτρέπει από το άναμμα του επόμενου τσιγάρου.
  • Προετοιμαστείτε. Το κάπνισμα είναι εθισμός και ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει την νικοτίνη. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε τις επιλογές σας στο μεταβατικό στάδιο. Διαβάστε άρθρα για το πως θα αισθανθείτε κόβοντας το τσιγάρο (την πρώτη εβδομάδα δεν μπορούσα να ξυπνήσω - ζούσα σε λήθαργο). Επέλεξα το ηλεκτρονικό τσιγάρο για το μεταβατικό στάδιο.
  •  Διαδώστε την απόφασή σας στον περίγυρό σας έτσι ώστε να είναι σύμμαχοι και υποστηρικτές στην προσπάθειά σας. Μπορείτε να ψάξετε για ομάδες υποστήριξης ή να δοκιμάσετε τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
  • Επιδιώξτε να κάνετε κάτι διαφορετικό ειδικά τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες: μασάζ, περίπατους, ένα χόμπι, να δείτε φίλους.
  • Αποσυνδέστε το τσιγάρο με ότι συνήθως συνδέεται αυτό. Αν πίνατε καφέ με το τσιγάρο τότε πιείτε τσάι. Μειώστε ή κόψτε το αλκοόλ, αποφύγετε για λίγο καιρό μέρη ή πρόσωπα που μπορεί να σας μειώσουν τις αντιστάσεις. Αν είχατε τη συνήθεια του τσιγάρου μετά το φαγητό, τότε υιοθετείστε μια άλλη συνήθεια - πλύσιμο δοντιών, μάσημα τσίχλας, μια βόλτα κλπ.
  • Καθαρίστε το σπίτι και τα ρούχα σας. Απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του καπνού.
  • Στην περίπτωση που κυλίσετε στην αμαρτία, δηλαδή ανάψετε ένα τσιγαράκι ... ε, δεν πειράζει. Συνεχίστε σα να μη συνέβη. Είναι σαν να κάνεις δίαιτα. Θα φας και ένα γλυκάκι στα κρυφά. Μόνο σκεφτείτε τι σας οδήγησε στην αταξία για να το αποφύγετε στο μέλλον.
  • Ασκηθείτε καθημερινά. Βοηθάει στη διάθεση και στον μεταβολισμό.
  • Διαλέξτε την ανταμοιβή σας. Βάλτε τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε για να κάνετε ή να αγοράσετε κάτι που το θέλετε πολύ. 
Μη με ρωτήσετε ... ήδη ταξιδεύω. Έχω καταφέρει να επηρεάσω 6 στο περιβάλλον μου. Έχω κάνει αταξίες με μέτρο αλλά συνεχίζω. Θαυμάζω τον εαυτό μου. Ελπίζω να σας βοήθησα λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου